Web Analytics

OSMA RADIONICA O CILjEVIMA ODRŽIVOG RAZVOJA (COR)

27.10.2023.
SDG-1.jpg

Prikupljanje i predstavljanje indikatora - Ciljeva održivog razvoja Agende 2030

Republički zavod za statistiku (RZS), u saradnji sa nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ), u periodu 23‒24. oktobra 2023. godine, organizovao je radionicu „Prikupljanje i predstavljanje indikatora Ciljeva održivog razvoja Agende 2030“. U radionici su učestvovali predstavnici Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije, Državne revizorske institucije, Republičkog sekretarijata za javne politike, UN, GIZ-a i RZS-a.

Na radionici su predstavljene dosadašnje aktivnosti RZS-a u vezi sa prikupljanjem i predstavljanjem podataka o pokazateljima Ciljeva održivog razvoja Agende 2030, koji se prate na osnovu globalno definisanih indikatora. Predstavnici nadležnih institucija istakli su spremnost Republike Srbije za implementaciju Agende 2030 i uključivanje indikatora Ciljeva održivog razvoja u planiranje javnih politika u Republici Srbiji, kao i povezanost između implementacije Agende 2030 i procesa pristupanja Evropskoj uniji, i ukazali na to da se ova dva procesa ne mogu posmatrati odvojeno.

Tokom radionice učesnici su imali priliku da se upoznaju sa primerima dobre prakse Poljske i Nemačke u vezi sa procesom izrade nacionalnog seta indikatora, kao i praćenjem i izveštavanjem o indikatorima Ciljeva održivog razvoja. Predstavljeni su i inovativni pristupi u prikupljanju digitalnih podataka, koji su još u eksperimentalnoj fazi.