Web Analytics

ОСМА РАДИОНИЦА О ЦИЉЕВИМА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА (ЦОР)

27.10.2023.
SDG-1.jpg

Прикупљање и представљање индикатора - Циљева одрживог развоја Агенде 2030

Републички завод за статистику (РЗС), у сарадњи са немачком агенцијом за међународну сарадњу (ГИЗ), у периоду 23‒24. октобра 2023. године, организовао је радионицу „Прикупљање и представљање индикатора Циљева одрживог развоја Агенде 2030“. У радионици су учествовали представници Министарства за европске интеграције Републике Србије, Државне ревизорске институције, Републичког секретаријата за јавне политике, УН, ГИЗ-а и РЗС-а.

На радионици су представљене досадашње активности РЗС-а у вези са прикупљањем и представљањем података о показатељима Циљева одрживог развоја Агенде 2030, који се прате на основу глобално дефинисаних индикатора. Представници надлежних институција истакли су спремност Републике Србије за имплементацију Агенде 2030 и укључивање индикатора Циљева одрживог развоја у планирање јавних политика у Републици Србији, као и повезаност између имплементације Агенде 2030 и процеса приступања Европској унији, и указали на то да се ова два процеса не могу посматрати одвојено.

Током радионице учесници су имали прилику да се упознају са примерима добре праксе Пољске и Немачке у вези са процесом израде националног сета индикатора, као и праћењем и извештавањем о индикаторима Циљева одрживог развоја. Представљени су и иновативни приступи у прикупљању дигиталних података, који су још у експерименталној фази.