Web Analytics

SEDMA RADIONICA O CILJEVIMA ODRŽIVOG RAZVOJA (COR)

13.06.2023.
Radionica_2023.jpg

Sedma po redu Radionica o podacima za Ciljeve održivog razvoja (COR), posvećena jačanju okvira podataka i pokazatelja za praćenje i izveštavanje o dimenziji urbanog razvoja u Agendi 2030, održana je 13. juna 2023. godine. Radionica je organizovana u saradnji Kancelarije stalnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Republici Srbiji, UN-Habitat (Program Ujedinjenih nacija za naselja) i Republičkog zavoda za statistiku (RZS). Radionici, koja je organizovana u konferencijskoj sali RZS-a, prisustvovalo je 16 učesnika iz pet nacionalnih institucija i četiri učesnika iz četiri međunarodne institucije.


Cilj radionice bio je obezbeđivanje COR indikatora za Globalni okvir za praćenje urbanog razvoja (Global Urban Monitoring Framework). Od ukupno 77 pokazatelja koji su predviđeni za praćenje u svim državama članicama Ujedinjenih nacija, 46 su COR pokazatelji, od kojih 83%, odnosno 38 indikatora RZS već prati za Republiku Srbiju i objavljuje na svojim internet stranicama:

  1. Portal COR: https://sdg.indikatori.rs/
  2. Profili COR: http://devinfo.stat.gov.rs/diFiles/diProfili/SDG_Srbija_cir.pdf  

Učesnici su kroz stručnu i konstruktivnu diskusiju predlagali pouzdane izvore podataka za preostalih 8 pokazatelja (1.4.2, 9.3.1, 11.2.1, 11.3.1. 11.3.2, 11.7.1, 12.8.1 i 13.2.1) i mogućnosti za njihovo izračunavanje.

 

Rad je bio organizovan kroz sledeće aktivnosti:

  • upoznavanje sa Globalnim okvirom za praćenje urbanog razvoja,
  • napredak u praćenju nedostajućih osam pokazatelja COR-a i unapređenje praćenja ostalih COR pokazatelja u oblasti urbanog razvoja, i
  • mogućnosti primene pokazatelja urbanog razvoja na nacionalnom i lokalnom nivou u Republici Srbiji.